Zwitserse Kruimel Roomvlaai

Zwitserse Kruimel Roomvlaai

Voor de verjaardag van mijn lief heb ik deze heerlijke Zwitserse Kruimel Roomvlaai gemaakt. Alles vers gemaakt “from scratch” zoals ze dat dan zo mooi zeggen 🙂 Onderstaand geef ik je het recept van deze superlekkere taart

 

 

KRUIMELVLAAI MET BANKETBAKKERSROOM

Wat heb je nodig?

Voor het vlaaideeg:

  • 5 gram instant gist,
  • 200 gram bloem,
  • 2 gram zout,
  • 2 eetlepels suiker,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 1 eidooier,
  • 15 gram roomboter
  • 100 ml melk

Voor de banketbakkersroom:

  • 750 ml volle melk,
  • 220 gram suiker,
  • 3 zakjes vanillesuiker,
  • 1 vanillestokje,
  • 6 eidooiers,
  • 3 eetlepels bloem.

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 gram bloem,
  • 110 gram suiker,
  • Snuf zout,
  • 100 gram koude roomboter,
  • En om te bestrooien: poedersuiker.

Verder nog nodig:

  • pan
  • vlaaivorm circa 26 cm diameter,
  • taartkartonnetje of een mooi taartplateau.

Bereidingswijze:

  1. Vet de vlaaivorm alvast in met wat boter en bloem of bakspray
  2. Maak eerst het vlaaideeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op. Zet dit dan even apart.
  3. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg. Giet de melk met gist er langzaam in. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Maak nu de banketbakkersroom: Gebruik 3/4 van de melk, en breng samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem ( ik zeef mijn bloem altijd eerst even) en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers ( dit noemt men familie maken), roer goed en giet dan alles in de pan samen met de gekookte melk. Breng het mengsel al roerend aan de kook, en laat de room even indikken. Haal daarna van het vuur en doe het in een platte schaal zodat het sneller afkoelt. Dek de room wel even af met plastic folie zodat er geen velletje ontstaat.
  5. Maak tot slot het kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
  6. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht)
  7. Bekleed de vlaaivorm met het inmiddels gerezen vlaaideeg, druk goed aan en verwijder de randjes. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Vul de vorm met de banketbakkersroom, net iets onder de rand en verdeel hier vervolgens het kruimeldeeg overheen.
  8. Bak de vlaai in ongeveer 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm.
  9. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje (of taartplateau)op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald. Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast.

Rest nu alleen nog…….genieten van een heerlijk stuk taart samen met een kop thee of koffie!

Tip: 

Gebruik de overgebleven eiwitten om bijvoorbeeld lekkere meringues te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *