Taartje met verse frambozenmousse en limoen

Taartje met verse frambozenmousse en limoen

Kleurrijke verjaardagstaart met verse frambozenmousse en limoen

 

 

Voor een taart van 3 lagen heb je nodig:

 • Ronde taartvorm van circa 20 cm
 • Mixer

Biscuit:

 • 5 eieren
 • 150 gram suiker ( ik gebruik het liefst fijne kristalsuiker)
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
 • Snuf zout
 • Halve theelepel vanille extract

Voor de vulling:

Zelfgemaakte frambozenjam: 

 • 200 gram frambozen (mag diepvries zijn)
 • 175 gram geleisuiker
 • 1 el citroensap

Frambozen mousse:

 • 250 gram verse frambozen
 • 3 blaatjes gelatine (van 3 gram)
 • 2 deciliter slagroom
 • het sap en de zest van een halve limoen
 • 100 gram fijne kristalsuiker

Swiss meringue botercrème:

 • 80 gram gepasteuriseerd eiwit
 • 130 gram fijn kristalsuiker
 • 240 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 tl. Roze kleurpasta of gebruik eventueel bietenpoeder
 • 1 tl. Zwarte kleurpasta

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bereiding biscuit:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voeg de eieren samen met de suiker en het snuf zout toe aan de mixer, en mix dit op de hoogste stand 4 minuten door. Zet de mixer dan op de laagste stand, en mix nog 2 minuten. Dit zorgt voor een luchtig biscuitdeeg.

Haal de kom onder de mixer vandaan, en spatel het gezeefde zelfrijzend bakmeel rustig door het mengsel heen.

Vet de randen en bodem van de taartvorm in, en gebruik een bakpapiertje voor de bodem van de vorm. Doe het beslag in de vorm, en bak de taart in circa 35 minuten gaar in de oven op 160 graden.

Je kunt het best controleren of de bodem gaar is, door een satéprikker te gebruiken. De biscuit is gaar zodra er geen beslag meer aan de prikker blijft plakken.  Laat de taart het liefst in de oven afkoelen met de deur open, om zo het inzakken van de biscuit te voorkomen. Haal hierna de taart uit de oven, en laat verder op een rooster geheel afkoelen.

Bereiding frambozenjam:

Pureer de frambozen of stamp ze fijn, en doe ze samen met de geleisuiker en het citroensap in een steelpannetje. Verwarm dit ongeveer 15 minuten.  Gebruik een gesteriliseerde glazen pot. Dit doe je door de pot een aantal minuten in kokend water te doen, en deze hierna op een keukendoek af laat koelen. Je kunt de eenmaal geopende pot jam een aantal weken bewaren in de koelkast.

Bereiding frambozenmousse:

Pureer 200 gram van de frambozen met het limoensap en de suiker. Houdt de rest van de frambozen apart voor de vulling. Doe dit in een klein steelpannetje, en laat het geheel onder af en toe roeren warm worden. Voeg de in koud water geweekte gelatineblaadjes toe. Laat dit mengsel hierna ongeveer 15 minuten afkoelen.

Klop de slagroom stijf met de mixer en spatel dit samen met de limoenzest door de mousse heen. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor 2 lagen vulling.

Bereiding swiss meringue botercrème:

Verwarm de suiker samen met het eiwit au bain-marie. Roer dit mengsel ongeveer 5 minuten of net zo lang tot de suiker opgelost is, dit kun je voelen door een beetje eiwit tussen je vingers te wrijven. Je mag dan geen korrels meer voelen. Zodra de suiker helemaal opgelost is, doe je dit mengsel in de mixer, en mix je dit ongeveer 10 minuten op een vrij hoge stand. Hierdoor koelt het mengsel af, en zullen de eiwitten stijf worden. Zodra je de kom op zijn kop kunt houden, is het goed. Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter bij het mengsel. De boter moet op kamertemperatuur zijn. Je kunt nu het vanille extract toevoegen. Mix dit geheel nog ongeveer 10 minuten. Als het goed is, dan heb je nu een heerlijke glanzende botercrème.

Samenstellen van de taart:

 Verdeel het biscuitdeeg in 3 gelijke lagen door middel van een taartzaag of met een gekarteld keukenmes. Verdeel de botercrème in 3 schaaltjes, en kleur de crème in 3 verschillende kleuren (donkerroze, lichtroze en zwart). Verdeel hierna de crème over 3 spuitzakken, en leg even apart.

Leg de onderste laag op een taartkarton, en bestrijk deze laag eerst met een lekkere laag verse frambozenjam. Spuit vervolgens met een spuitzak een randje lichtroze botercrème langs de rand om de vulling van de taart vast te kunnen houden. Vul de binnenkant van de laag met de verse frambozenmousse, en verdeel een aantal verse frambozen over het geheel. Herhaal dit voor de volgende laag biscuit. Zorg ervoor dat de botercrème niet te zacht is, zodat het geheel mooi binnenin de taart blijft zitten.

Vervolgens doe je de bovenste laag op de taart. TIP: gebruik de onderkant van de biscuit als de bovenlaag, omdat deze vaak het mooist recht is om te verwerken.

Zodra de taart gevuld is, dan kun je hem met de botercrème afstrijken. Zorg ervoor de alles met een klein laagje botercrème bedekt is. Zet de taart nu een kwartier in de koelkast om verder op te stijven voordat je de taart verder afwerkt.

Haal na ongeveer een kwartiertje, de taart uit de koelkast. Verdeel met de spuitzak de rest van de botercrème over de buitenkant van de taart. Begin met de zwarte crème aan de 1/3 van de onderkant, vervolgens een laag donkerroze op 1/3, en als laatste lichtroze voor de zij- en bovenkant van de taart. Met een spatel kun je nu de botercrème mooi glad trekken, zodat het een strak taartje wordt.

Laat nu nogmaals de taart een kwartier afkoelen in de koelkast, voordat je de taart helemaal afwerkt.  Haal als laatste stap de taart uit de koeling, en spuit met de overgebleven botercrème mooie toeven op de taart met een kartelspuitmondje. Verdeel verder een paar (eventueel zelfgemaakte) meringues over de taart, en versier met leuke sprinkles.

En voilá….think pink!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *